No-ketchup-effekten

Många studier och undersökningar som genomförts, bland annat av Karlstad universitet och RISE som båda är riktiga fenor på ämnet, påvisar att datummärkning, förpackningsstorlek och att det är svårt att få ut det sista ur förpackningen har påverkan på matsvinnet, ergo miljön.
För den sistnämnda problematiken har det nu presenterats en lösning när det kommer till trögflytande livsmedel såsom ketchup, dressing och annat gott. Förutom att flaskan har en dispenser som portionerar ut en kontrollerad mängd i taget, så kan den även förses med ett membran inne i flaskan. Membranet följer med och trycks mot öppningen efterhand som konsumenten med hjälp av ”dragspelet” pumpar ut det goda ur flaskan. Detta gör att så gott som inga rester blir kvar i flaskan. För närvarande tillverkas membranet av silikon, annat material än flaskan i övrigt, så det är inte optimalt ur ett återvinningsperspektiv. Men om man är så här pass kreativ så kan man nog också klura fram en lösning helt baserad på samma, återvinningsbara, material.

Tillbaka