Vad kan man göra med frukt & grönt?
Frukt & grönt och bröd står för en stor del av svinnet i våra butiker. Råvaror kastas trots att de skulle kunna användas till soppor, grytor, pajer, smoothies, pastasåser, krutonger, varma mackor och väldigt mycket annat gott. Svinnet i den svenska detaljhandeln rör sig ofta kring 1,X%. Små tal kan tyckas, men det motsvarar många, många ton tjänlig mat. Det glädjande är att flertalet av våra svenska detaljister aktivt arbetar med att få ner talen/svinnet vilket är utomordentligt bra då svinn är en uppenbart onödig miljöbelastning och väldigt oekonomiskt.
Likaså pågår häftiga aktiviteter riktade till restauranger, företag och organisationer som vill rädda mat på väg till soptunnan (i onödan). Resvinn med kunniga deltagare från bland annat Chalmers och ett gäng namnkunniga kockar tänker, funderar och försöker lösa hur sådana råvaror effektivt kan omdirigeras till en välvillig restauratör istället för att landa i en soppåse.
Hur kan man göra hemma? Nedan några tips, och även om man inte följer alla så kan man anamma några och bidra till en minskad onödig miljöbelastning.