No Svinn Generation
Hoppas att alla har märkt av det, och tänkt mycket på det, att den 29:e september var debut för den internationella matsvinnsdagen. Ett initiativ av FN:s organ för mat och jordbruk (FAO). Bakgrunden är att bedömningsvis mer än en tredjedel av all mat som produceras blir till svinn, vilket i Sverige allena innebär ungefär 1,3 miljoner ton (MAT). Förutom att det känns fel i hjärteroten så innebär det också en synnerligen stor och onödig påverkan på miljön.
Den största mängden matsvinn uppstår i våra hem. Orsakerna är många, från det att jumbopack och storpack är för vanligt och egentligen inte passar våra relativt små hushåll, till det att kunskapen om vad som är ok eller inte att äta börjar blekna bort.
Livsmedelsverket har nu kickat igång en kampanj som skall upplysa konsumenter om att de faktiskt slänger MAT och att det går att göra något åt det. Bland annat så lanseras på webben ”Svinnsikts-coachen”, där konsumenter får tips om hur de kan minska sitt matsvinn.
Samtidigt och glädjande, undersökningar visar att insikten om vem som ansvarar för att minska matsvinnet är tämligen god. Resultat från denna typ av undersökningar pekar på att konsumenter ser just konsumenter som de som har det största ansvaret. Insikten är värdefull och leder förhoppningsvis till att man inte väntar på att andra skall göra skillnaden.
Likaså har många av våra livsmedelskedjor dragit igång en mängd initiativ och aktiviteter. Från tydliga målsättningar till inbjudande svinn(minskar)lådor.
Bra för miljön, bra för ekonomin, så låt oss fortsätta, låt oss accelerera insatserna!