Ja, lagom är bäst.
En mycket intressant studie från Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet visar att portionsförpackad mat är bättre för miljö och klimat. Studien som är genomförd med hjälp av 37 hushåll i Stockholm och Karlstad visar även att osäkerheten kring datummärkning och hållbarhet hos livsmedel är en stor bidragande orsak till att mat slängs. Studien undersökte matsvinnet ända ned på produktnivå.
Resultatet visade att förpackningens utformning spelar större roll för matsvinnet än vad tidigare forskning visat, bland annat genom påvisa att 8 procent slängdes för att konsumenten inte kunnat förbruka allt innehåll då förpackningen var för stor och ytterligare 21 procent relaterades till mat som blivit dålig i öppnad förpackning, vilket också antyder att förpackningen varit för stor.
En rimlig slutsats är att vi behöver anpassa fler förpackningar till konsumenternas behov så att de inte behöver köpa mer mat än de hinner äta upp.
Eftersom världens livsmedelsproduktion idag står för en tredjedel av klimatpåverkan, behöver förpackningsföretag/livsmedelsproducenter/handel tillsammans utveckla förpackningar som gör att vi slänger mindre mat i syfte att kunna nå de globala klimatmålen.