2 000 000 000
Mer än två miljarder ton mat går årligen till spillo. Det motsvarar mellan 33-40% av världens mat. Cirka hälften är matsvinn, dvs mat som slängs någon gång efter att det nått fram till en handlares lager, och resten är livsmedelsförluster, med vilket menas mat som förloras under eller strax efter skörd samt under lagring, beredning och transport.
Den mat som svinns eller förloras står för i runda slängar en fjärdedel av förbrukningen av jordens färskvattenlager och runt 8% av samtliga växthusgasutsläpp (jämfört med flygindustrins ca 2%).
Ett exempel på mat som i märkbar grad går förlorad redan innan den når handeln är tomater. I vår välställda del av världen är det endast 59-72 av 100 tomater som når hyllorna. Resten går förlorat på grund av produktionsöverskott, bristande estetik (dvs de är ”för fula”) och skador. Av de förlorade tomaterna hade dock två tredjedelar gått att äta.
En rapport från en global konsultfirma visar på att det är möjligt att minska livsmedelsförlusterna med 50-70%. Let’s just do it!