Äggkastning
Dock så har EU ändå ett regelverk som gör det olagligt att sälja ägg som har sju dagar eller mindre till bäst-före-datumet. Trots att bäst-före för ägg oftast är satt veckor, eller till och med månader, före sista förbrukningsdag. Regelverket är satt utifrån att äggen förvaras i rumstemperatur (och i södra Europa därmed tämligen varmt). Men eftersom man i Sverige och stora delar av norra Europa ofta förvarar ägg kylt eller åtminstone svalt, så innebär denna platta regel att man inte får sälja, och alltså måste kasta, stora mängder ägg som är fullt tjänliga (och ofta troligtvis bättre än så). Så en av de svenska detaljhandelskedjorna kampanjar för att regeln skall blir mer dynamisk, d.v.s. att regeln är anpassningsbar utifrån hantering och instruktioner därom.
Och hemma, är du osäker, så lägg ägget i en stor skål eller kastrull full med kallt vatten. Om ägget lättar från botten/flyter så släng det, men om det ligger kvar på botten är det bara att äta och njuta.