Ägg, egg, ei, jaje, huevo.
Från och med förra veckan, 8:e december för att vara mer exakt, så får ägg säljas fram till dag 28 från värpningsdagen räknat. Det ger butikerna en hel vecka till att hinna sälja äggen istället för att kasta dem.
De gamla reglerna baserades på att ägg i många andra europeiska länder kan innehålla salmonella samt att man i många länder förvarar ägg i skafferi eller annat ställe, i rumstemperatur. Och utifrån detta har man satt ett bäst-före-datum.
Men om man som ofta i Sverige förvarar äggen i kylskåp, med den spetsiga änden nedåt, så håller de sig färska i minst två månader.
Om man är osäker så fyll ett stort kärl med rikligt med kallt vatten och lägg i ägget. Om det flyter har det blivit dåligt. Om det ligger kvar på botten men tippar till sidan (ligger på sniskan) så börjar det bli mindre färskt. Om det stannar kvar på botten och står upprätt så är det färskt och smaskigt.